Prikkelbare Darmsyndroom
Ook wel IBS, Irritabel Bowel syndroom genoemd of vroeger ook wel spastische darm genoemd.
Misschien komt het je bekend voor dat je je steeds druk maakt over hoe jouw buik steeds de dag gaat bepalen. Steeds rekening moet houden met je buik en die leuke momenten in je leven zijn gaan beheersen. PDS kan soms je hele leven beheersen.
Klachten bij PDS kunnen heel divers zijn, alsook de ernst van de symptomen, waarvan chronische buikpijn één van de kernsymptomen zijn. Bijvoorbeeld bij winderigheid, opgeblazen gevoel, opgezette buik, diarree of obstipatie, maagzuur, slikklachten, misselijkheid, futloosheid, vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, problemen met plassen en pijn bij het vrijen.
Als je al langer met dit soort problemen rondloopt is de kans groot dat je al regelmatig de huisarts of MDL-specialist hebt bezocht. Mogelijk heb je de diagnose PDS gekregen. Of gaat er misschien een lampje bij je branden maar weet je niet zeker of dat je PDS hebt. Ga dan naar je huisarts of specialist. Je komt voor hypnotherapie bij PDS in aanmerking wanneer de diagnose op schrift is gesteld. Dit om organische afwijkingen aan de darm uit te sluiten.
Behandeling met hypnotherapie
Hypnotherapie is een behandelmethode die ingezet kan worden bij klachten van psychische en psycho-somatische aard. Zo op het eerste gezicht lijkt het niet voor de hand liggend om buikpijn, obstipatie of diarree met hypnotherapie te bestrijden. Toch is hypnotherapie van oudsher een medisch vak. De Britse professor Peter Whorwell is een MDL-specialist en heeft vele onderzoeken gedaan naar de effecten van hypnose op patiënten met PDS, met goede resultaten. Vanuit wetenschappelijk onderzoek komt hypnotherapie naar voren als de meest effectieve behandelingsmethode voor alle symptomen van PDS en blijken de klachten sterk te verminderen. Ook op de langer termijn blijft het effect een sterke vermindering van de klachten of soms zelfs te verdwijnen. In november 2022 is hypnotherapie opgenomen als één van de te kiezen behandelopties in de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) met richtlijnen over de behandeling van PDS.
Het zit niet tussen je oren.
De behandeling van PDS is op dit moment gericht op het bestrijden van symptomen, omdat PDS genezen nog niet mogelijk is. Het kan erop lijken dat het vaak neerkomt op: “Leer er maar mee leven”. Maar hoe leer je leven met eindeloze obstipatie of het gevoel een ballon in je buik te hebben, pijn die alle leuke momenten in je leven beheerst of de diarree die jou aan huis kluistert. Het beïnvloedt niet alleen je fysieke welzijn maar ook (of misschien vooral) je psychische gesteldheid. Het zit niet tussen je oren. Net zo goed als bij andere problemen zijn je geest en je lichaam niet gemakkelijk van elkaar te scheiden. In veel gevallen is er een wisselwerking tussen de twee. De hersenen en de darmen zijn nauw met elkaar verbonden en wisselen over en weer signalen uit. Dit doen ze via verschillende banen zoals bijvoorbeeld het zenuwstelsel. We noemen dit de hersen-darm-as. Door inzet van de hersen-darm-as te verbeteren kunnen (een deel van) de klachten oplossen
De behandeling is voornamelijk gericht op lichamelijk herstel, stressreductie, het vergroten van het zelfvertrouwen en het vertrouwen in het eigen lichaam weer te herstellen. Dit om te zorgen dat jij je leven weer kunt leven zoals jij het wil en niet je darmen je leven regeren. Samen kunnen we ver komen voor een blijvend resultaat. In de perioden tussen de sessies door oefen je thuis de oefeningen die we gedaan hebben. Het aantal sessies dat nodig is hangt af van de ernst van de klachten. Dit kan variëren van 6 tot 13 sessies verspreid over 3 maanden. De darmen hebben die tijd nodig om te resetten en te kunnen veranderen.
KvK nr. 57607680
AGB-code zorgverlener 90104355
AGB praktijkcode 90063664
NFG reg.nr. 8760
NAP reg.nr. 241114
Geschillencommissie Quasir
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief
Medisch Plein de Kwikstaart | Unit 5
Witte de Withstraat 57
3342 TV Hendrik-Ido-Ambacht
06 226 170 20
info@praktijkmerel.nl
www.praktijkmerel.nl